Total Pageviews

Sunday, April 22, 2012

My Orchids : Blooming Recently..

Bunga-bunga pilihan daripada koleksi orkid OC yang berbunga baru-baru ini..

A selection of my orchids that blooms in my shade house..



 Cattleya Hybrid noID 

( Possibly Blc.Wainae Leopard crossings..)
This one has a very nice smell..

OC suka baunya yang sangat wangi..kalau letak dalam kereta,
satu kereta boleh bau wanginya..




Dendrobium crocatum

There are many variation in terms of markings on the lips 
and different shades of yellow-orange colouration.

Ada banyak varian Dendrobium ni, 
Oc ada beberapa jenis yang setiap satunya tak sama..
terutamanya dari segi warna dan marking pada lip nya




 Bc. Patricia DuQuesnay

Blooms for the first time since I bought the plant.

Ni OC beli 'belasah' aja sebab pokok import dari US, kira nasib la..agak-agak saja bunganya macam mana..Lepas beli baru balik rujuk internet, Ni pertama kali keluar bunga memang betul pokoknya tapi bunganya lain sedikit dari yang OC lihat di internet..Lip nya tu lah yang istimewa sikit..




 Dendrobium tangerinum




 Phalaenopsis violacea 





 Cattleya Hybrid noID.





 
 Coryanthes verruculineata

First flower since I've bought the plant, 
unfortunately it opens while I was in KL, its already started to wilt..
Hope to get picture of a fresh bloom within next flowering

Berbunga buat pertama kali sejak OC beli tahun lepas. 
Bunga ni kembang sekejap sahaja kira-kira 3 hari,
 jadi masa kembang tu OC di KL..Balik-balik dah nak layu..
Tak apalah lain kali berbunga lagi..
harap-harap dapat snap yang baru kembang..





Liparis rhombea






Jumellia comorensis





 Dendrobium Dawn Maree




Blc. Lucky Strike x Blc. Pink Diamond




 Spathoglottis Hybrid noID




 Lc. Wayndora x Cattleya Thospol Spot




Dendrobium anosmum

This variant, flowers while still retaining its leaves 
as you can see in the picture above. The cane is thinner than the usual anosmum. 
Non seasonal, flowers all year round..but not really floriferous as the seasonal ones. 
Leafless canes will not flower, instead producing keikis..

Varian ni hanya berbunga masa daunnya masih ada, 
tak macam jenisnya yang biasa kita jumpa. Batangnya pun kecil tak gemuk..
Berbunga sepanjang tahun tak ada musim.Batang yang dah tak ada daun tak akan berbunga, tumbuh keiki sahaja.. Tapi bunganya tak sebanyak macam yang batang 'togel' tu..OC tak sengaja jumpa pada sepohon pokok reput di KL..nasib baik OC ambil, sebab lepas tu OC pergi tempat yang sama pokok reput tu dah kena tebang..





Cattleya/Broughtonia hybrid noID.

First flowering..just a couple of them..
Hope to be more in the next flowering..




 Trichoglottis smithii






 Lc. Morning Glory

First flowering for me, after I save it from dying caused by fungus

Masa OC dapat cutting dulu OK. Tak sempat nak naik elok,
kena kulat, last-last tinggal batang kecil saja..puas jaga makan tahunlah juga,
sampai naik elok semula dan akhirnya berbunga, walaupun hanya dua kuntum..
Bila berbunga tu segala penat lelah kita jaga 'dia' berbalas..





 Cattleya Hybrid noID





Bulbophyllum macranthum





How does the Meadow flower its bloom unfold? 
Because the lovely little flower is free down to its root, and in that freedom bold.  
                                                                             - William Wordsworth
 






4 comments:

  1. Assalamualaikum, Tima Kacih ....... Blog Tuan ni banyak memberi panduan kepada saya yang baru belajar nak tanam orkid dan baru buat blog. Semuga Tuan dapat memberi tunjuk ajar lagi kepada saya. 10q kerana benar kan guna foto dari blog Tuan. Dapat kah Tuan masukkan blog saya dalam senarai blog list Tuan? Dan dapat kah saya masukkan blog Tuan ini dalam blog list saya? Terima Kasih.

    ReplyDelete
  2. Hmm...bkenaan sgt btl la saya dgn Dendrobium crocatum, Dendrobium tangerinum, Phalaenopsis violacea dan Bulbophyllum macranthum.
    Coryanthes verruculineata, Liparis rhombea dan Jumellia comorensis saya tak pernah dengar tapi berkenaan juga. Hehehehe...sudi tak tuan jual dengan saya?

    ReplyDelete
  3. Are you paying over $5 / pack of cigarettes? I buy my cigs at Duty Free Depot and I'm saving over 60% from cigarettes.

    ReplyDelete