Total Pageviews

Saturday, August 25, 2012

Jalan-jalan cari orkid : Hadyaai, Thailand

              Tahun ni OC beraya sakan pergi rumah geng orkid yang dikenali..nak update blog pun tak sempat. Hari ni baru ada masa sikit..Alkisahnya kali ni OC nak ceritakan tentang Ekspo Mo'o ( ejaan ruminya macam ni la kut) di Hadyaai Thailand..Ni dah kira acara tahunan OC dan geng..Kali ni jatuh dalam bulan puasa..aduh..banyak la cabarannya..Tapi demi orkid (he..he) OC gagahkan juga dalam cuaca panas dan keletihan berjalan kaki membelek orkid di sana..

              I've been visiting Thailand again this year for another orchid 'shopping'..along with my two friends. It has been my yearly trip for us in the past few years. This is the southern part of Thailand, Hadyaai to be exact. Every year in August, an agricultural expo was held in the Prince Of Songkhla University compound. Orchids was among the main attraction here..so here we are..again..


 Sepanjang perjalanan...

Somewhere along the way..


 Lokasi Ekspo ni ialah di kawasan Universiti Prince Of Songkhla..
Ini kebun sayuran yang diusahakan oleh penuntut di situ..
gemuk-gemuk betul, geram tengok..!

Nice vegetable garden they have here, grown by the students.



 Tahun-tahun sebelumnya tak ada kanopi, 
tapi tahun ni di kawasan laluan utama dah ada..
tak lah teruk sangat kepanasan..sebabnya Ekspo ini semakin dikenali 
dan semakin ramai orang yang datang..

This time they've built a canopy , 
providing shade to the visitors from the heat..


 Tahun ni jualan orkid tak meriah sangat, 
sebabnya ialah banjir yang berlaku tahun lepas jadi kuranglah sikit..

There was not as many orchids on sale this year, 
possibly because of the bad flood last year, so some of the plants in the affected nursery
 may take some time to recover..



 Bukan setakat orkid spesis pakis ni pun ada..macam-macam..

Not just orchid, but this fern related species available for sale..



 Kali ni musim Aerides lawrenceae..
merata gerai ada..cantik-cantik..tapi OC tak beli lah pulak..
entah rasa tak teringin..

Lots of flowering Aerides lawrenceae this time around..



 Paphiopedilum hybrid..



 Paphiopedilum bellatulum



 Paphiopedilum leucochilum



  Paphiopedilum leucochilum..yang ni 'marking' nya cantik..

This one got a very nice marking..



Dalam OC dok tengok macam-macam pokok tu 
ada juga yang menarik perhatian, contoh macam rumput padang 
'variegated' ni..tak penah OC tengok lagi ni..

There is always some interesting plants to see in 
this agricultural event like this variegated grass.



 Ionopsis paniculata, kalau dah di 'display' macam ni memang menangkap mata..

 Ionopsis paniculata 'shower'



 Grammatophyllum scriptum, 'marking' nya cantik

Grammatophyllum scriptum, with a special 'marking'. Sample only..



 Dendrobium unicum









 'Display' jualan ni dah macam taman bromeliad..

Bromeliads for sale



 ...berbagai spesis, warna dan bentuk..

Choose which one you prefer..



 A striking deep red and pink..


 Tidak ketinggalan..pokok periuk kera ini..Nepenthes rafflesiana..

Carnivorous plants, a suitable companion plants to bromeliads. 
This is Nepenthes rafflesiana..



 Grammatophyllum speciosum


 Satu lagi pokok periuk kera berasal dari US, spesis Sarracenia.




 Shoenorchis fragrans, walaupun bunganya kecil tapi sangat cantik!

Shoenorchis fragrans, though small but the flowers are very pretty!



 Dendrobium bracteosum


Cymbidium madidum, spesis dari Australia

Australian, cymbidium madidum



 Bromeliads



 Kali ni tak banyak orkid yang 'special' banyak yang biasa saja..
tak apa lah duit boleh simpan..he..he..

Not many special hybrids or species this time around, all the usual ones..


 Parang dan pisau pun ada...


 Bunga teratai yang ada di sini macam-macam warna..

multicoloured waterlilies..



 Jalan-jalan beriringan, toleh kiri toleh kanan..kut-kut ada yang berkenan..!


 Paphiopedilum concolor


 Keladi hiasan yang telah dikacuk..


 Oncidium hibrid..


 Benih pokok kelapa bantut yang berbuah lebat..

A seedlings of a dwarf coconut tree..






 Barangan kraf pun tak ketinggalan untuk dijual..

Bamboo craft items



 Nah..kereta pun ada..termasuk juga alatan jentera pertanian yang OC tak ambil gambar..

Not just plants, there were cars and other agricultural machines on sale..


 Hiasan cenderahati yang berwarna-warni..

Colourful trinkets, souvenir and stuff..


 Arnab yang comel-comel..

Pet rabbits



 Burung flamingo plastik ni buat hiasan taman boleh la..

Pink flamingos for garden settings..



 Pokok resam batu atau begonia ni dah dikacuk jadi macam bunga ros dah..

A new begonia hybrid..


Hutan Monsun Tropika di Thailand memang banyak spesis buluh..
ni salah satu gerai yang jual banyak spesis untuk hiasan..
ada juga jenis buluh yang sebesar tiang eletrik..


 Bonsai..


Akhir sekali gerai-gerai makanan dan buah-buahan juga banyak di sini..
makanan muslim pun ada, sayangnya masa ni bulan puasa, jadi tengok saja la..

You can enjoy local delicacies and not forgetting local fruits here too..



             Dah penat berjalan dapat la OC beli beberapa orkid yang berkenan, tahun ni tak meriah dengan orkid sangat seperti tahun-tahun yang sebelumnya..apa pun pengalaman di sini memang tak dapat dilupakan..Tahun depan OC akan pergi lagi..jika keadaan mengizinkan..


             Finally, I got few orchids that I like, though not as many as last year. This is an experience that I'll never forget, I'll be back next year hopefully..






Die when I may, I want it said by those who knew me best 
that I always plucked a thistle and planted a flower 
where I thought a flower would grow.
 - Abraham Lincoln






7 comments:

  1. Nak join ka? Takpa nanti tahun depan ada lagi..

    ReplyDelete
  2. Salam tuan. Orkid apalah yang tuan beli kat sana?
    Walaupun pada tuan orkid kali ni biasa2 je, tp bagi sy yg masih baru ni klu blh banyak yg nak dibeli sbg cth Aerides lawrenceae, Paphiopedilum bellatulum, Paphiopedilum leucochilum, Grammatophyllum scriptum, Dendrobium unicum, Grammatophyllum speciosum, Shoenorchis fragrans, Cymbidium madidum, Paphiopedilum concolor, yg hibrid pun mcm nak jg.
    Klu tuan ada beli blh jg jual dgn sy....hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada beberapa bulbophyllum hybrid, yang masih kecil, spesis Coryanthes, 2 cattleya hybrid, cymbidium hybrid, Dendrobium parthenium, hercoglossum, Dendrobium daun variegated dan beberapa spesis lain lagi yang masih tak ada dalam koleksi..

      Nasihat saya kalau masih baru, jangan 'rush' beli, walaupun ada duit, cari maklumat berkenaan pokok spesis atau hibrid yang kita minat dulu. kalau tak rugi pokok mati sebab tak sesuai dengan kita atau kawasan yang tak sesuai..kalau nak pokok saya boleh tolong carikan..Kalau ada apa-apa pertanyaan ni no saya 0135034266..kalau tak email pun boleh..

      Delete
  3. Terima kasih En Zul...up-load gambar -gambar.
    Shoenorchis fragrans.....cantik, macam Rynchostylis...ek!

    ReplyDelete
  4. Memang cantik, tapi kalau masuk pertandingan bukan dalam kategori orkid miniatur orang tak pandang..Selagi tak diwujudkan kategori tu tengok sajalah..

    ReplyDelete
  5. Salam alaik, mcm mana nak hubungi right person utk pembelian orchid2 ni? mohon respon..t.kasih...

    ReplyDelete